26. heinäkuuta 2011

Keltainen yllätys

Puutarhaan ei ole suunniteltu tähän mennessä keltaisia kukkia lainkaan, lukuunottamatta kevään krookuksia ja yksivuotisia kehäkukkia ja auringonkukkia. Keltainen väri on kuitenkin nyt kukkapenkkiin troijalaisittain ujuttautunut Stargazer-liljaksi naamioituneena. Kaksi vuotta kukkia odottelin kymmenestä sipulista, joista yksi on keltainen ja loput vaaleanpunaisia, mutta eivät nekään Stargazereita muistuta. Nyt kun tuntematon keltainen kaunokainen on avannut kukkansa, niin ei sitä kyllä rumaksi voi väittää. Ja  pakko on myöntää, että keltaisessa värissä on eri tavalla voimaa kuin vaaleanpunaisessa, ja se on ihan paikallaan kuumiin keskikesän hetkiin.



11. heinäkuuta 2011

Kesäkukkia ja sadon odottelua

Terassin istutukset
Suoraan maalle kylvetty valkoinen unikko 'Bridal Silk' avasi tänään ensimmäiset kukat
Hele-mustikan sato alkaa kypsyä
Daalia, korkeutta noin 40 cm, varauduin pussin mukaisesti 120 cm.
Black Russianin suurimman tomaatin tukiliivit.
Syyllinen löytyi, etana!

Petteri-parka, osa II

Niin se taitaa olla, että Petterin ja Eppulaisen runkoihin on molempiin iskenyt kuorimätää aiheuttava sieni (Phytohthora cactorum). Vahinkokohdat ovat kosteita ja kuopalle painuneita. Runkoa pullistelee vanhinkokohdan laidoilla ja muuallakin. Tuomio on selvä, koska vahinko on rungossa ja puut nuoria taimia vasta. Petteri saa vielä kypsytellä 5 omenaansa, jos enää jaksaa. 
Ongelmien ilmaantuminen ei ole mikään yllätys, jo istutettaessa mietin, onko paikka liian märkä, vaikka en tiennytkään tarkasti, mitä ongelmia siitä voisi seurata. Kostea kasvupaikka altistaa kuorimädälle, joten ratkaisuna on maan kohotus tai pengerrys uusille taimille. Siinäpä sitä taas suunnittelemista, miten sen toteuttaisi. Ikävä juttu on, että itiöt säilyvät maaperässä vuosia, joten uusien taimien kanssa on oltava erittäin tarkkana, ettei vaurio kohtia pääse syntymään, mihin sieni voisi iskeä.