30. toukokuuta 2011

Taimivaihtoa



Tänään oli työpaikan puutarhakerhon perinteinen taimienvaihtopäivä. Aamulla nappasin kyytiin yhden terhakan Black Russianin ja askartelin sille infolappusen, ja ostin saamallani eurolla vaihdossa ison kassillisen ilmeisesti sinistä Saksankurjenmiekkaa, joka availee juuri nuppujaan. Eihän tämä aivan suunniteltua ollut, nyt täytyy miettiä minne ne istuttaisin.


Lyhyt selailu netissä paljasti, etteivät saksankurjenmiekat siedä varjostavia kasveja juurakoiden eteen, eikä edes katetta. Tässäköhän syy, miksi valkoinen miekkani ei kukkinutkaan viime vuonna, vaikka kukkikin jo edellisvuonna heti istutuskesänään? Täytyykin mennä pian kuopsuttelemaan katteet pois. Tosin olen istuttanut tulppaaneja samaan ryhmää, ja ne kyllä varjostavat.

28. toukokuuta 2011

Kesän korvalla



Tomaatit, paprikat ja ananaskirsikan istutin kasvihuoneeseen 22.5. Jokaiseen istutuskuoppaan laitoin tomaattilannoitetta, seuraavan kerran lannoitetaan vasta heinäkuussa. Nyt viikon kuluttua taimet ovat tulleet mukavan tummanvihreiksi. Kunnolliset tuennat on vielä tekemättä. Säät ovat olleet vähän pilvisiä ja koleita, mutta kasvihuoneessa on vallinnut oikein mukavat juurtumiskelit. Tekisi mieli kokeilla laittaa yksi tomaatti kasvamaan ylösalaisin amppelista, saisikohan sellaisen jotenkin ylösalaisin amppelin joten askarreltua itse...


Tänään muutimme reservissä olleen multakasan Veeran kanssa kasvimaaksi. Samalla tyhjensin kompostin ja sekoitin saaliin kasvimaahan ja viljelylaatikkoon. Kylvimme viimevuotisia siemeniä: hernettä, porkkanaa ja kyssäkaalia sekä ilmaispusseista pellavaa ja auringonkukkaa. Tuholaistorjunnaksi laitettiin muutama samettikukka ja matalaa kehäkukkaa. Nurkkaan jäi vielä tilaa muutamalle koristekurpitsan taimelle. Illalla pitää vielä leikata harsonpala kylvösten päälle, muuten paikkakunnan fasaanit kuopsuttelevat ne ylös.


Atsaleat (Rosy Lights) istutin rodomultaan. Ilmeisesti ne olivat tuontitaimia, koska niissä oli jo kuihtuneet kukat ja lehdet. Saapas nähdä, miten selviävät talvesta.


Moni taimi (kurpitsat, hajuherneet, kosmoskukat) odottaa siirtoa isompiin purkkeihin, mutta jälleen niin tuulinen sää ei oikein innosta hentojen taimien siirtelyyn ulkona. Sisälle ei multatöitä viitsisi virittää.


Jaloritarinkannukset ovat vieläkin muutamien senttien korkuisia, mutta eivät ole kuolleetkaan. Päinvastoin ne ovat pikkuhiljaa hieman vahvistuneet ja kasvattavat hitaasti mutta varmanoloisesti uusia lehtiä.


1. toukokuuta 2011

Perinteinen vappusää

Aurinkoa, vettä, rakeita ja lunta. Tomaatintaimet ovat yöpyneet kasvihuoneessa, viimeyöt hallaharson alla kynttilän valossa.
Jaloritarinkannuksiin on tullut ensimmäiset varsinaiset lehdet, mikä on koitellut kärsivällisyyttä: kaikenkaikkiaan puolitoista kuukautta kylvöstä.
Krookukset ovat jo kukkineet, tulppaanit ovat vielä nupullaan tai nousemassa. Päärynäpuu istutettiin viikko sitten toiveena, että se kasvaisi jonain päivänä varjostamaan kasvihuonetta liialta paahteelta.